Fly
Terug naar overzicht

De Special Forces mindset

Fly

Functie

Kamp Waes

Stage

Mainstage

Uur

09.45 - 10.45

In deze keynote geeft Fly een inkijk in de mindset van de Special Forces, waar de ingesteldheid ervoor zorgt dat iemand – los van talent, kennis en conditie – iedere uitdaging tegemoet stapt, met de onbreekbare wil om te slagen.

Samenwerken is een van de moeilijkste zaken in iedere organisatie, zeker als je met heel wat sterke karakters, ego's en persoonlijke ambities in één groep zit.

"Dat is de grote uitdaging en tegelijk de grote kracht van onze eenheid: dat we al die alfamannetjes op één lijn krijgen. Bij de Special Forces gaat het niet over 'zwijgen en luisteren’. Bij ons gaat het over samenwerken en overleggen. Als al die sterke individuen voor hetzelfde doel gaan, dan kun je bergen verzetten, ook in een bedrijf. Dat lukt alleen als mensen doordrongen zijn van het gemeenschappelijke doel. Alleen dan zijn ze bereid hun ambities opzij te zetten in functie van dat doel. Onze eenheid hecht veel belang aan zingeving en dat zou in iedere organisatie zo moeten zijn. Iedereen moet weten wat het grote doel is, anders verdwijnt de motivatie."

Over Fly

Robert Vliegen, bij het grote publiek beter bekend als Fly uit het Eén-programma ‘Kamp Waes’, startte zijn carrière bij de Special Forces in 1991. Een jongensdroom die uitkwam. Een job waar hij de eer en het genoegen heeft te werken met uitzonderlijke mannen én vrouwen. Zijn carrière gaf hem niet alleen inzicht in de mooie en minder mooie eigenschappen van de mens, maar leerde hem vooral dat je ieder probleem kunt overwinnen met het nodige doorzettingsvermogen.

“No tree can grow to heaven unless its roots reach down to hell” is eens te meer van toepassing bij de SF. “Het gaat over de dualiteit waarbij je je eigen demonen moet leren kennen vooraleer je verlichting kunt vinden. Niemand realiseert zich tot wat hij in staat is, zowel in de goede als in de slechte zin, tot hij getest én tot het uiterste gedreven wordt”, aldus Fly.

“Om militairen klaar te stomen – niet alleen om te overleven, maar ook om te functioneren in een conflictomgeving – moeten ze voorbereid zijn op fysiek en mentaal lijden: fysieke ontbering, een tekort aan calorieën, geen slaap … In tegenstelling tot andere elite-opleidingen breken we onze kandidaten niet af om daaruit groeps-cohesie te creëren. We maken het steeds zwaarder voor ieder individu. Elkaar helpen is verboden bij ons. Wij halen er zo de sterkste karakters uit en maken daar een team van.”

Scoor nu je Super Speedy Bird-ticket